Instant túrák


Powered by Vérkör

Így kezdődött (Instant történelem)


A bármikor teljesíthető túrák ötlete nem mondható éppen újnak. Az 1938-ban létrehozott Országos Kéktúra már egy ilyen túra volt. Bármikor teljesíthető. A teljesítéshez egy igazolófüzet és sok-sok pecsét szükséges. A Kétúrán kívül sok más túramozgalom is létezik. Bővebben: http://mtsz.org/turamozgalmak

A túramozgalmak közös jellemzője, hogy legtöbbször nincs meghatátorzva a teljesítés ideje. Pontosabban nincs szintidő. A Kéktúra például akár évekig is nyugodtan teljesíthető darabokban.

Az első túra amit kihasználta a 21. század technikáit az A Kör volt. 2013-ban jött létre Csanya és Don Razzino közös ötlete alapján. A Börcsönyben lett kijelölve egy 150 km-es kör. A teljesítés igazolása egy GPS jeladóval történik. Nagy előnye, hogy pontosan nyomon követhető a teljesítő. Mentésnél könnyen meghatározható a helyzete. A GPS koordinátákat a rendszer mobil hálózaton keresztül továbbítja. Azaz ha nincs térerő a készülék rögzíti a pozíciót, de továbbítani nem tudja. A célban azonban kiolvasható belőle a pontos teljesített útvonal. A GPS jeladót a szervezőknek ki kell vinniük minden indulónak és utána vissza is kell tőle szerezni. Ezért bármikor nem lehet indulni, csak előre egyeztetett időpontban. Csanyáék több módon is korlátozzák az indulók számát, hogy ne legyen nagy tumultus. A rendszer nem is arra lett kitalálva, hogy heti 30 ember induljon. A Kör a távja és a terep miatt egyfajta etalon. Nem sokan képesek teljesíteni!

2013-ban kezdtem el gondolkodni egy újszerű túrán. Az alapötletet egy cikk szolgáltatta. Valahol az Alpokban létrehoztak egy bringás túrát ami egyénileg teljesíthető. Az igazoláshoz egy lapot lehet vásárolni és a pontokon szúróbélyegzővel lehet lyukasztani. Szerettem volna egy bármikor teljesíthető teljesítménytúrát létrehozni a Vértesben. Továbbá elvárás volt, hogy a teljesítést lehessen egyszerűen, gyorsan ellenőrizni és a rendszer legyen teljesen automata. Ne legyen szükség senkire a teljesítéshez, csak a résztvevőre. Tisztán emlékszem az első tesztekre, amikor beolvastam a telefonommal a QR kódot és megjelent a képernyőn egy egyszerű szöveg: "első pont". Ott vált világossá, hogy megvan a módszer amivel működtetni tudom a rendszert. Öröm és boldogság!
Ezután már "csak" a fejlesztés és a tesztelés volt hátra és 2014 januárban elindult a VérKör az első instant túra. Ez volt az első túra ami az instant túra kifejezést használta. Ötletgazda: Lovas Mátyás.


A Vérkör a 2014-ben még elterjedőben lévő "okostelefonokat" és a QR kódot hívta segítségül. Az ötlet egyszerű: az útvonal különböző pontjain elhelyezünk QR kódokat amit a telefon QR kód olvasó alkalmazásával olvasunk be. A QR kódok egy-egy linket rejtenek amelyek egy adott weboldalt nyitnak meg. A weboldal szervere regisztrálja a megnyitás pontos idejét. A Vérkör gyalog, futva és kerékpárral is teljesíthető. Mindegyikhez külön szintidő tartozik. Gyalogosoknak 18 óra, futóknak 12 óra, bringásoknak pedig 7 órájuk van teljesíteni a 77 km-t a Vértesben. A rendszer teljesen újszerű volt, előtte még senki nem csinált ilyet. Hatalmas port kavart már az indulásnál. A többségnek tetszett, de voltak károgók is bőven. Többen - az akkor még elterjedőben lévő - okostelefon szükségességét tartották problémának. Szerencsére nem lett igazuk. Az indulás évében 107-en teljesítették és majdnem ennyinek nem sikerült. Nem feltétlenül a pálya nehézsége miatt adták fel sokan, hanem a tájékozódás és a nem megfelelő erőnlét okozta a problémákat. Voltak azonban technikai nehézségek is. Sokan nem tudták még megfelelően kezelni a telefont.

A VérKör sikerén felbuzdulva 2016-ban alkottuk meg Nagy László (Paripa) -val közösen a Vércsé-t. A Vércse egy kicsit más. Kizárólag VérKör teljesítéssel lehet indulni, nem körpálya és változó szintidő van. Ez egy elit túra, kevés indulóval és 100 km-es távval. Ebben az évben egyetlen ember látta meg a lehetőséget a bármikor teljesíthető túrákban: Bíró Zsolt. A Karancs-Medves vidékét és szálláshelyét szerette volna népszerűsíteni egy instant túrával. 2016 november 13-án megszületett a Medvéskör.

A VérKör létrehozása után egy nagyobb csend következett (Medvéskört leszámítva). Mindenki várt, hogy vajon mi fog ebből kisülni. Mennyire lehet életképes egy ilyen túra a (Magyarországon rendkívül népszerű) teljesítménytúrák között. Hiszen valahol nekik teremt konkurenciát, még ha sok mindenben el is tér tőlük. Mivel bármikor teljesíthető sok olyan embert vonz aki a szokásostól eltérő munkarendben dolgozik vagy szeretne túrázni, de hétvégén nem ér rá.

2017-ben megjelent a GeoGo. Baranyi Zsolt egy egységes felületet dolgozott ki ahol bárki szabadon létrehozhat új instant túrákat. A kezdeti verzió kicsit döcögős volt, de az új átdolgozott 2.0-ás verzióban már javítva lettek a hibák és nagyobb érdeklődésre tart számot.

Szintén ebben az évben jelent meg a OneDoor Trail. Itt 5 táv közül választhatunk. Minden útvonal a Mecsekben lett kijelölve. Seres Milán a szervezője.

2017-ben már volt mozgolódás de talán 2018-ban következett be az igazi áttörés ez volt az az év amikor igazán beindultak az intant túrák. 2018. áprilisában elrajtolt a Sunset eTrail a Vértesben. Nagy László (Paripa) ötlete alapján létrejött trail-en naplementéig be kell érni a 42 km-es maratoni távon. Közben azért 1000 méter szintet is le kell küzdeni a Vértes legszebb részein. Júniusban Perl Gergő ötlete alapján a Budai-hegyekben létrejött a Szénáskör. Rövid távja hamar népszerű lett. Budapest közelsége és a barátságos táv mágnesként vonzotta a gyalogos és a futó indulókat. Rövid időn belül ez lett a legnépszerűbb instant túra. 2018-ban a Medvéskör is bővült egy rövidebb távval melynek neve Mackókör. 2019-ben pedig már számolni is nehéz a beindult új túrákat:

- 2019.01.11 - Rókáskör
- 2019.03.31 - Balathlon
- 2019.05.18 - Bükkös Kör
- 2019.08.01 - Villámkör
- 2019.10.13 - Turul Trail

Ma már évente több ezer ember választja ezt a módját a túrázásnak, futásnak. A jövő viszonylag könnyen megjósolható. Egyre több instant túra fog létrejönni. Hamarosan minden hegységünkben lesz egy vagy több instant kör. A VérKör kitaposott egy új ösvényt a túrák erdejében...

Instant túra

Túra (vagy futás) amely egyénileg, bármikor teljesíthető. A résztvevőknek meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell a távot teljesíteni. A teljesítés igazolás elektronikus eszközzel történik, az ellenőrző pontokon található vonalkód vagy GPS helymeghatározás segítségével. Az instant túra önálló honlappal, teljesítés követéssel és online eredménylistával rendelkezik.